2012. június 13., szerda

Játékok természetes alapanyagokból 1. rész - gyurma

Nagyon szeretünk gyurmázni a gyerekekkel.

A gyurmázás rengeteg mindenre jó: fejleszti a kézizmokat, a térlátást, a koncentrációt, a finommotorikát, lehet alkotni, szárnyalhat a képzelet, és nem utolsó sorban nagyokat lehet beszélgetni közben. Mi legalábbis mindig szoktunk :)
A gyurmával csak két baj van: jó minőségű gyurmát venni roppant drága, másrészt ki tudja milyen adalékanyagok, mesterséges szinezékek meg miegymás van benne.

Nos, ezért megalkottam otthon a mi gyurmánkat.

Ami természetes alapanyagú, olyan állagú, amilyet mi szeretünk, isteni illatú és (bár pontos számításokat nem végeztem) szerintem párszáz forintból kilós mennyiség állítható elő!


Hozzávalók:
 • 2 bögre liszt
 • 1 bögre só
 • fél citrom facsart leve
 • 2 evőkanál olaj
 • 1-2 bögre forró víz vagy festék (állagtól függően)

Elkészítés:
A lisztet és a sót összekeverem, hozzáadom a citromlét és az olajat majd jól összekeverem. Annyi forró vizet adok hozzá, amíg a nekünk tetsző állagot el nem éri. Van aki a könnyen gyúrhatót szereti, van, aki jobb szereti a keményet, vághatót.

Ha szinezni is szeretném, a forró víz hozzáadása előtt több részre osztom a tésztát, és mindegyikbe olyan "festéket" teszek, amilyen színű gyurmát szeretnék kapni.

Persze a festék is természetes: gyümölcsöt vagy zöldséget használok.
A gyümülcsöt/zöldséget egyszerűen felteszem főzni egy bögre vízzel. Középlángon 20-30 percig főzöm, majd hozzáadom az alapgyurmához.
Hogy milyen alapanyagokat használok a szinezéshez?

 • piros gyurmához: céklát
 • rózsaszín gyurmához: meggyet
 • lila gyurmához: lilakáposztát
 • narancssárga gyurmához: sárgarépát
 • sárga gyurmához: vöröshagymát (ahol a hagymán rajtamaradt a héja is)
 • kék gyurmához: feketeribizlit 
 • narancssárga vagy barna gyurmához: paprikát
 • barna gyurmához: pár kanál olvasztott csokoládét :)

Persze ez időigényesebb megoldás - és valljuk be drágább is. Tehát ha kevesebb macerát szeretnék, egyszerűen pár csepp ételfestéket teszek az alapgyurmához.Ha csak ételfestéket használok nincs igazán illata a gyurmának, ilyenkor pár csepp illóolajat is teszek hozzá. Ez bármilyen lehet, ami otthon fellelhető: citrom, narancs, levendula, fenyő, stb. Isteni illata lesz tőle!

Ha még jobban fel akarjuk dobni a gyurmázást mindenféle anyagokat vonunk be a játékba, amiket lehet gyúrni, nyújtani, belenyomni az anyagba, lenyomatot gyártani, megnézni a textúráját, stb. Ehhez is a természetes alapanyagok a legjobbak, amiket séta, kirándulás közben össze lehet gyűjteni (a fiúk úgyis mindig "kincsekkel" telepakolt zsebekkel térnek haza :)

Ezek az extra anyagok lehetnek: kavicsok, tollak, apróbb virágok, levelek, tobozok, makkok, gesztenyék, ágak-bogak-gallyak, kagylók, csigaházak, stb. De ha ezek nincsenek kéznél, bármilyen, a háztartásban megtalálható anyagot felhasználhatunk: fogpiszkálót, gyufát, fakanalat, parafadugót, csavarokat, gémkapcsot, gumit, stb.És egy extra előny: 
Ha esetleg lepottyan egy darab a földre, vagy bármi más oknál fogva Dávidhoz kerülne egy kis gyurma (ami nem is értem hogyan történhetne meg nálunk?! :)), szóval nem baj, ha a kistesó is megkóstolja a gyurmát. Baja nem lesz tőle, viszont a só miatt nem fog neki ízleni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...