2011. október 2., vasárnap

Bence angolul is "tanul" olvasni

Azt hiszem, az utóbbi bejegyzésekből is jól látszik, hogy Bencét igencsak érdekli az írás-olvasás. És mivel angolozni is szoktunk itthon, eléggé adta magát a dolog, hogy bevezessem őt az angol írásmód rejtelmeibe. Illetve, hogy elkezdjem bevezetni, ugyanis az angol kisgyerekek is egy-két évig csak azt tanulják, hogyan is kell leírni azt, amit kimondanak. Mennyivel egyszerűbb a magyar nyelv, igaz? :)
Szóval csináltam Bencének egy füzetet, aminek a segítségével angol szavakat tud összetákolni. Egy kis méretű spirál füzet lapjait három hasábra vágtam, mindegyik hasábra más-más betűt írtam, így sok-sok szót össze lehet variálni. Azért három felé, mert az angolban rengeteg hárombetűs szó van, ezeket nagyon könnyű variálni és egyébként is elég ezeknek a kiejtését megtanulni.

Viszont (ismét) alálőttem Bence képességeinek, mert ahogy agyaltunk, milyen szavakat ismerünk még egy csomó 5-6 betűs szóval rukkolt elő. Erre aztán a füzet végén ketté vágtam a lapokat, egy kisebbre és egy nagyobbra. A kisebbre írtam a kétbetűs részt, a nagyobbra a maradékot. Kétbetűsek pl. gr-, fl-, bl-, cl-, th-,  ch-, wh-, sp-, st-, de persze még sok mást is lehetne írni. A nagyobb részbe ezek kerültek: -est, -oil, -est, -ame, -eep, -ight, -unk, -ick, -ice, -aint, -ant, -ine, -uck. És nyilván itt is hosszú lehet még a sor.Azt az örömöt Bence arcán, amikor magától összebetűzött egy szót!! Semmi elvárás, kikérdezés, "hogy mondják ezt angolul?" vagy fordítgatás viszont csupa öröm, felfedzés, elégedettség, motiváltság, kiváncsiság, dicséret és buli - na ezt nevezem én hatékony nyelvtanulásnak...


(Egy kis technikai megjegyzés: a füzet azért van összefirkálva, mert anno a fiúk ebbe "írtak", én meg nem dobtam ki, úgyhogy most újra felhasználhattuk. Éljen a környezetbarát életmód! :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...