2011. augusztus 16., kedd

A háztartás és a gyerekek

Hát igen, a háztartási teendők elvégzése és a kisgyerekek összehangolása elég embert próbáló feladat. Én ezt úgy oldom meg, hogy már teljesen kicsi kortól kezdve bevonom/bevontam a fiúkat az itthoni munkákba. (Mondjuk számomra a sütés-főzés egy kreatív alkotói folyamat és nem kötelezően elvégzendő feladat.)
Amíg tényleg nagyon kicsik voltak, addig csak játszottak mellettem a konyhában, míg én főztem (azért azt hozzátenném, hogy az alsó szekrényekbe mindig nem törékeny dolgokat pakoltam, hogy ha kedvük tartja, játszhassanak velük - na mondanom sem kell, úgy tartotta kedvük...)
Aztán, ahogy nagyobbak lettek, fokozatosan teret engedtem nekik abban, amit én is csináltam. Ha jól emlékszem, olyan kétévesen már velem főztek a kislétrán állva. Megpróbáltam minél inkább valóban olyan munkát adni nekik, mint az enyém, hogy partnernek érezzék magukat.

Igen, engedem őket mosogatni, még ha utána át is kell öltözniük:

Igen, adok a kezükbe igazi kést (bár nem a hegyeset, csak a kenőt), hogy megtanulják, hogyan kell vele bánni. Pl. főtt krumplit istenien lehet vele vagdosni.

 Igen, együtt szoktunk sütni, 


és igen, hagyom őket nyalakodni:Igen, hagyom, hogy porszívózzanak, még ha utánporszívózásra is van szükség.


Amikor vasalok, akkor pedig az utazó kis vasalóval vasalnak mellettem az ágyon (persze mondanom sem kell, az nincs bedugva.).

 Annak, hogy hagyom őket maszatolni, pedig lehet, hogy ez dupla munkát jelent nekem, két oka van:
  1. Túl drága a szabad időm ahhoz, hogy akkor foglalkozzam a háztartással, amikor ők alszanak vagy épp jól eljátszanak egyedül. Bár én azon "szerencsések" közé tartozom, akinek a gyerekei már régen leszoktak a délutáni szunyókálásról, ergo csak éjjel dolgozhatnék, na azt meg neeem...
  2. Másrészt pedig hiszek abban, hogyha most visszautasítom őket, mikor odajönnek hozzám, hogy főzzünk együtt, akkor kiskamaszként hogyan várnám el tőlük, hogy segítsenek a konyhában, takarításban, stb?! Legyen természetes számukra, hogy a ház körül mindig is segédkeztek.
Tudom, ez most nagyon fárasztó, hogy amit én most fél óra alatt elintéznék, az velük együtt egy kétórás program, de én ezt hosszútávú befektetésnek tartom. Arról nem is beszélve, hogy fiaim vannak, és nem szeretném, ha a szülői házból kikerülve majd egy másik nőre kelljen hagyakozniuk, ha enni vagy tiszta ruhát fölvenni akarnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...